Krajské kolo chemické olympiády kat. A

V pátek 2.12. 2022 se dva studenti oktávy – Štěpán Dostál a Matyáš Novotný – vydali do Pardubic na krajské kolo chemické olympiády. Doprovod jim dělal pan učitel Jirmásek. Čekal je časově velmi náročný program, jak test, tak i praktická část soutěže byly vymezeny na 3 hodiny. Okolo deváté hodiny byla soutěž oficiálně zahájena předsedou hodnotící komise. Ten ve svém úvodním proslovu krásně shrnul příštích šest hodin: „Neřešte jestli budete vítězové, nebo poražení. Až si otevřete zadání, uvidíte, že nakonec budete poraženi všichni.“ Měl pravdu. Test byl plný složitých úloh, ze kterých všem studentům spadla čelist. Čekali je čtyři kategorie: anorganická chemie, organická chemie, fyzikální chemie a biochemie.  

Po prvních třech hodinách měli soutěžící dopsaný test a mohli si vyměnit své dojmy během krátké obědové pauzy. Poté následovala část praktická, ze které mělo mnoho soutěžících ještě větší obavy. Ty se ukázaly jako oprávněné, když organizátoři z pardubické univerzity varovali, že pro studenty už tak extrémně dlouhé tři hodiny nemusí být dost, pokud špatně zvolí postup. Čekali je totiž dvě úlohy, které soutěžící museli dělat zároveň. První – syntéza derivátu kumarinu – vyžadovala celé tři hodiny, přičemž jednu hodinu se reakční směs zahřívala na plotýnce. Během hodiny měli soutěžící stihnout úlohu druhou, nazvanou Cukrometrie, kde bylo cílem zjistit obsah glukózy v jedné tabletce hroznového cukru. Všichni si vyzkoušeli různé chemické procesy, například filtraci, titraci a tenkovrstvou chromatografii.  

Po šesti hodinách úmorného chemického pekla nakonec naši studenti opustili pardubickou univerzitu v dobré náladě, protože Štěpán se umístil na 5. a Matyáš na 6. místě, v což ani jeden nedoufal.  
Matyáš Novotný, oktáva