Školní kolo SOČ a VaT

Jako už tradičně, i letos byl konec ledna, kromě zkoušení a dopisování písemek před pololetní klasifikací, věnován školním kolům SOČ a Vědy a techniky. Ty jsou každoročně spojeny s prezentací ročníkových prací našich třeťáků a septimánů.

V letošním roce byly prezentace rozděleny do několika skupin podle oboru, ve kterém práce vznikaly. Zájemci se tak mohli přijít podívat na práce z oblasti humanitních věd, dějepisu, umění a téměř na konci ledna také na práce z přírodních věd, kde nabídka byla velmi rozmanitá. Diváci se dozvěděli mnoho zajímavých informací ze zdravotnictví, byli poučeni o finanční gramotnosti svých vrstevníků, ale také zjistili něco o tom, jak probíhá protipytlácká ochrana slona afrického či jak dávní Vikingové údajně měřili svoji polohu při mořeplavbě, jak je možné jen z pozorování Jupitera určit jeho vzdálenost a hmotnost. Pokud bychom se chtěli podívat na finální skóre přírodovědných prací oproti humanitním, musím poznamenat, že výsledek by byl 36 ku 23 ve prospěch přírodovědných prací. Uvidíme, jestli se síly v příštím roce nepřeskupí.

Za odbornou porotu mohu říci, že máme radost, že jsme mohli zhlédnout spoustu velmi zajímavých prací a kochat se výkony našich velmi dobře připravených prezentujících. Těší nás také, že se celá řada žáků rozhodla vyzkoušet své štěstí v soutěži Věda a technika i SOČ. Jak se jim bude dařit v následujících kolech, to se nechme překvapit. Už nyní ale můžeme konstatovat, že ve dnech konání soutěžních kol obou soutěží bude ve školních lavicích na našem gymnáziu mnoho prázdných míst. ??