Vojta Juza, účastník Letního soustředění vítězů Středoškolské odborné činnosti v Brně

Koncem září (26.-30.9.) jsem se zúčastnil Letního soustředění vítězů Středoškolské odborné činnosti (SOČ) na Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně. Tato každoroční akce pořádaná Sdružením na podporu talentované mládeže ČR je určená pro 35 studentů, kteří se umístili na prvních příčkách celostátního kola soutěže SOČ, kam jsem spadal i já. Obsadil jsem 4. místo v kategorii chemie se svým projektem „Vyhledávání potenciálních lektinů ve smrži obecném.“

V rámci soustředění jsme navštívili Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity, kde jsme viděli Českou sbírku mikroorganismů, a také fakultu sportovní, kde jsme si například mohli změřit množství tuků a svalů v těle. V laboratořích Vysokého učení technického jsme si zas vyzkoušeli práci s elektronovým mikroskopem a nahlédli do UHV aparatury.

Kromě exkurzí jsme absolvovali také řadu zajímavých přednášek, například Temná hmota a energie nebo Výzkum na Antarktidě, a dostali jsme mnoho rad od mladých vědců, například jak se prezentovat, jak napsat dobrý vědecký článek nebo jak vyrazit na konferenci.

Z celé akce bylo však nejlepší, že jsem tam poznal lidi s podobnými zájmy, se kterými jsme si dobře porozuměli a jednou v budoucnu třeba budeme spolupracovat. Pokud se vám naskytne podobná příležitost vyrazit na odborné soustředění, určitě jeďte!

                                                                                                   Vojtěch Juza, student oktávy