Návštěva Contipra

Psala se středa 21. září, když několik přírodovědně nadšených studentů, pod vedením paní učitelky Kunderové a Jaklové, vyrazilo do biotechnologické a farmaceutické firmy Contipro v Dolní Dobrouči, aby mohli zase o trochu více nahlédnout do komplexního a fascinujícího světa přírodních věd.

    Po nenáročné a dospávací cestě autobusem jsme byli vřele uvítáni zaměstnanci firmy. Na začátek jsme vyslechli krátkou přednášku, která nám objasnila předmět zájmu společnosti – kyselinu hyaluronovou, skutečně neobyčejnou látku s širokým uplatněním v medicíně, farmacii i kosmetice. Dále nám bylo představeno téma, které nás mělo po celý den provázet: Contipro aneb pojďme s kůží na trh. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací o kůži, její stavbě, složení a stárnutí i poměrně znepokojující fakta o našich mikroskopických spolubydlících, kteří se schovávají ve vlasových folikulech a v noci pojídají naše mrtvé kožní buňky. Cením si této nezapomenutelné informace.

    Na konci přednášky jsme byli rozděleni do dvou skupinek a už nám nic nebránilo v průzkumu jednotlivých oddělení. Zavítali jsme do místnosti, kde se z kyseliny hyaluronové vyrábí nanovlákna, a zjistili jsme, jak nám pomáhají při hojení ran. Potápěli jsme karafiáty do tekutého dusíku, ničili je kladivem a spekulovali o zamražení a úspěšném rozmražení člověka. Za odborné pomoci jsme si vyrobili preparáty s tenkým plátkem kůže z prasečího ucha, která je kůži lidské nejpodobnější, jež jsme následně pozorovali pod mikroskopem. Prozkoumali jsme sekci výzkumu mikroorganismů, kde jsme se dozvěděli, co vše nám cupitá po dlaních, a každý obdržel Petriho misku s agarem, kde si může vypěstovat vlastní bakterie a plísně.

    Podívali jsme se ještě na spoustu dalších oddělení, včetně toho, které bylo pro většinu z nás nejzajímavější. Kosmetika. Zde se vše točilo kolem pokožky našeho obličeje. Byly nám změřeny hodnoty jako hydratace, pH a kožní maz a na základě těchto údajů jsme si sestavili mast na míru s aktivními látkami, vyživujícími naši pleť. Také jsem se seznámili s častými chybami v péči o pleť, jichž se běžně dopouštíme a o kterých mnozí z nás dříve ani netušili.

    Na závěr bych chtěla ocenit přátelský přístup všech zaměstnanců a lahodné občerstvení, které pobyt značně zpříjemnilo. Návštěvu Contipra vřele doporučuji a děkuji za tuto nesmírně obohacující zkušenost, na kterou budou všichni z nás ještě dlouho vzpomínat.

Klára Zahradníčková, 5.P